2.12.14

El pessebre d'aquest Nadal

Detall del pessebre de l'Albert, la Clara, la Roser i la Neus Dresaire. Nadal de 2014.
Aquest Nadal, amb la Clara, la Roser i la Neus, hem tornat a fer el pessebre a la Presó de Mataró. El pessebre representa un carrer, un carrer qualsevol. És un carrer inventat, però que té alguns elements que ens fan pensar que pot ser un carrer de Mataró. En una paret hi veiem un dels magnífics esgrafiats que Santi Estrany va fer arreu de la ciutat. També podem observar un local de Càritas Interparroquial de Mataró. I una placa de carrer porta el nom de Sant Francesc d'Assís. A més a més, en una cartellera s'hi anuncien Els Pastorets de Mataró, i hi ha propaganda de dos llibres (un d'ells sobre el pessebre de Sant Mateu) que s'han editat enguany...

Hi ha botigues: un forn de pa, una carnisseria, una botiga de moda, i una botiga de joguines davant la qual hi ha mainada fent el badoc. I hi ha molta gent que passeja i fins i tot una moto i un cotxe estan circulant pel carrer. El carrer està mig tallat, i és que ja s'ha inaugurat la fira de Nadal i la gent va a comprar a les parades.

Tot plegat, res que no puguem trobar a Mataró, o a qualsevol de les nostres ciutats o pobles. I és que és precisament això el que hem volgut representar amb la Clara, la Roser i la Neus: un «paisatge» d'avui. I enmig d'aquest «paisatge» actual hi ha nascut el Nen Jesús. La Sagrada Família ha trobat acollida al local de Càritas i un grup de nens i nenes de la catequesi s'hi han acostat per cantar cançons al Nen.

Aquest pessebre vol recuperar l'esperit d'aquell pessebre que Sant Francesc d'Assís va fer a Greccio la Nit de Nadal de 1223: el pobrissó d'Assís va proposar el pessebre no com una representació d'alguna cosa que havia passat feia molts anys, sinó com una experiència que calia viure en aquell moment. Per això, encara que sigui d'una forma molt senzilla, en el nostre pessebre hem volgut imaginar que Jesús arriba avui a la nostra ciutat... com l'acolliríem?

Hem acompanyat el pessebre amb un fragment del llibre de fra Josep Llimona, Ofrena de capvespre (Barcelona, 2009):


Llavors els humans direm: «Infants, què podem fer per mirar amb els ulls molts oberts, què podem fer per enamorar-nos de cada cosa i de cada naixement, què podem fer per mantenir la il·lusió i no perdre l'esperança, què podem fer perquè les estrelles brillin sempre?».

I els infants contestaran: «Torneu-vos infants i aneu a veure aquell primer infant, el nen dels ulls molt oberts, i ompliu-vos de la llum de la seva mirada i de la tendresa del seu somriure».



En tot cas, us convidem a visitar el nostre pessebre, que està acompanyat dels magnífics diorames dels pessebristes de Mataró. I us convidem, també, a fer i a viure el pessebre. Bon Nadal!